Δράση μυημένων στην ΕΟΚΑ

Στα βίντεο που ακολουθούν ξετυλίγονται μνήμες ανθρώπων που ήταν μυημένοι στην οργάνωση της ΕΟΚΑ και είχαν ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59. Πρόκειται για ανθρώπους που συνειδητά επέλεξαν να αγωνιστούν για την πατρίδα, έτοιμοι να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους.

(αν δεν εμφανίζονται τα βίντεο κάντε κλικ ΕΔΩ ή παρακολουθήστε τα απευθείας στο youtube)

  • Δημητριάδης Φρίξος, 82 χρονών, από τα Τεμβριά Λευκωσίας. Στο πρώτο μέρος της αφήγησής του ο κύριος Δημητριάδης παρουσιάζει την εμπλοκή και τη δράση του στην ΕΟΚΑ με εστίαση στη μεγάλη του απόδραση από τα κρατητήρια της Πύλας με τον Φώτη Πίττα, τον Αντρέα Κάρυο και τον Χριστάκη Τρυφωνίδη. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η μετέπειτα πορεία των τεσσάρων αγωνιστών ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά και στο ολοκαύτωμα στον Αχυρώνα του Λιοπετριού. Τη βιντεογράφηση πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα «cymnimes», στις 06/04/2012.

ΜΕΡΟΣ Α


ΜΕΡΟΣ Β

  • Δημητρίου Τάκης, 72 χρονών, από τα Κάτω Λεύκαρα. Ο κύριος Δημητρίου ήταν ομαδάρχης των Κάτω Λευκάρων. Ήταν υπεύθυνος για τον ανεφοδιασμό των όπλων. Αφηγείται τη σύλληψή του και τη μεταφορά του στα κρατητήρια της Ομορφίτας, καθώς και άλλα περιστατικά που τον στιγμάτισαν. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε η μαθήτρια Δημητρίου Αφροδίτη, του τμήματος Β05, στις 04/03/2012.
  • Καρλεττίδης Σοφούλης, 74 χρονών, από το Ριζοκάρπασο. Ο κύριος Καρλεττίδης αφηγείται τόσο τη δική του δράση στον απελευθερωτικό αγώνα όσο και τη γενικότερη πορεία του αγώνα. Συγκεκριμένα εστιάζει στο πώς ξεκίνησε ο αγώνας, στη γενικότερη δράση των μαθητών που ήταν μυημένοι στην «ΑΝΕ», στη δράση των ανταρτών αλλά και στο πώς έληξε ο αγώνας. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε ο μαθητής Χαραλάμπους Μάριος, του τμήματος Β10, στις 23/03/2012.

ΜΕΡΟΣ Α

ΜΕΡΟΣ Β

  • Μαύρου Διάνα, 78 χρονών, από τη Λεμεσό. Η κυρία Μαύρου κατά την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα εργαζόταν στη γραμματεία του Λανιτείου Γυμνασίου. Στη συνέντευξή της πέρα από τη δική της δράση, ως σύνδεσμος που ήταν αλλά και ως η μόνη γυναίκα που έλαβε μέρος στη μεταφορά όπλων από την Ελλάδα, αφηγείται τη δράση των γυναικών γενικότερα αλλά και των μαθητριών. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε ο μαθητής Καραβίας Γιώργος, του τμήματος Β05, στις 30/03/2012.

  • Χριστοδουλίδου Έλλη, 80 χρονών, απο τα Κάτω Πολεμίδια Λεμεσού. Η κυρία Χριστοδουλίδου Έλλη έκρυβε στο σπίτι της για τρία χρόνια τον αρχηγό Γεώργιο Γρίβα-Διγενή. Για το σκοπό αυτό είχαν φτιάξει κρησφύγετο. Παράλληλα ήταν υπεύθυνη για την αλληλογραφία του αρχηγού. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε ο μαθητής Καραβίας Γιώργος, του τμήματος Β05, στις 05/04/2012.
  • Χρυσοστόμου Άριστος, 84 χρονών, από το Κολόσσι Λεμεσού. Ο κύριος Χρυσοστόμου, στο πρώτο μέρος της αφήγησής του, αναφέρεται στα προεόρτια του αγώνα και ακολούθως εστιάζει στη συμβολή του για την οργάνωση της νεολαίας. Παράλληλα κάνει αναφορά στη δράση που είχαν οι νέοι και στον εξέχοντα ρόλο που διαδραμάτιζαν στον αγώνα. Στο δεύτερο μέρος η αφήγηση εστιάζεται πρωτίστως στη σύλληψη του κύριου Χρυσοστόμου και στη μεταφορά του στην Ομορφίτα όπου και υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Τη  συνέντευξη πραγματοποίησαν οι μαθητές: Παναγίδης Μιχάλης, του τμήματος Β06, και Χαραλάμπους Μάριος, του τμήματος Β10, στις 11/04/2012.

ΜΕΡΟΣ Α

ΜΕΡΟΣ Β

Οι  υπολοιπες αφηγησεις παρατιθενται αλφαβητικα.

  • Γαβριήλ Νίκος, 75 χρονών, από τη Δρούσια της Πάφου. Ο κύριος Γαβριήλ αφηγείται τη δράση του ως μέλος της ομάδας που διένεμε προκηρύξεις. Στην αφήγησή του γίνεται αναφορά στη σύλληψή του από τους Άγγλους και στα  βασανιστήρια που υπέστη. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε η μαθήτρια Αριστοτέλους Χριστιάνα, του τμήματος Α01, στις 17/03/2012.
  • Δημητρίου Αφροδίτη, 77 χρονών, από τα Κάτω Λεύκαρα. Η κυρία Δημητρίου ήταν μέλος της ομάδας που διένεμε προκηρύξεις στα Λεύκαρα. Περιγράφει το φόβο που επικρατούσε ένεκα της προδοσίας.  Τη συνέντευξη πραγματοποίησε η μαθήτρια Δημητρίου Νικόλ, του τμήματος Α01, στις 04/03/2012.
  • Θεοχάρους Κατίνα, 80 χρονών, από την Αγία Νάπα. Η κυρία Θεοχάρους ήταν μέλος της ομάδας των γυναικών που είχαν ενεργό ρόλο κατά τον απελευθερωτικό αγώνα, στην περιοχή της Αγίας Νάπας. Αφηγείται τη δράση της, αντικατοπτρίζοντας έτσι τη γενικότερη συνεισφορά των γυναικών. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε η μαθήτρια Θεοχάρους Κωσταντίνα, του τμήματος Α01, στις 19/02/2012.
  • Ιωάννου Κώστας, 76 χρονών, από τα Κελοκέδαρα Πάφου. Ο κύριος Ιωάννου κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα ήταν σαμποτέρ και έριχνε βόμβες επιτοπίου κατασκευής. Αφηγείται περιστατικά που τον σημάδεψαν όπως τη σύλληψη, την καταδίκη του για δέκα χρόνια και την απελευθέρωσή του μετά τη λήξη του απελευθερωτικού αγώνα. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε ο μαθητής Αγαθοκλέους Θεόδωρος, του τμήματος Β03, στις 19/03/2012.
  • Πέτρου Σοφοκλής, 67 χρονών, από τη Λεμεσό. Ο κύριος Πέτρου στα δώδεκά του χρόνια περίπου εντάχθηκε στον αγώνα, δίνοντας αρχικά προκηρύξεις και αργότερα όταν πήγε γυμνάσιο ο ρόλος του έγινε πιο ενεργός. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε η μαθήτρια Παρασκευά Στέλλα, του τμήματος Α01, στις 25/02/2012.
  • Χριστοδουλίδης Χριστάκης, 79 χρονών, από την Παρεκκλησιά Λεμεσού. Ο κύριος Χριστοδουλίδης έκρυβε στο σπίτι του καταζητούμενους αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Παράληλα έφτιαχνε και πολεμικό υλικό. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε ο μαθητής Ανδριανός Όμηρος, του τμήματος Β05, στις 06/04/2012.
  • Χριστοδουλίδου Ντόρα, 78 χρονών, από την Αλεξάνδρεια Αιγύπτου. Η κυρία Χριστοδουλίδου Ντόρα έκρυβε στο σπίτι της καταζητούμενους αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Μας αφηγείται τα περιστατικά που τους συνέβηκαν όταν είχαν αναλάβει αυτή τη σοβαρή αποστολή. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε η μαθήτρια Μπαλτά Ζήνα, του τμήματος Β02, στις 06/04/2012.

17 thoughts on “Δράση μυημένων στην ΕΟΚΑ”

  1. Ανώνυμος said:

    Μπράβο ! Πολύ καλή έρευνα. Συνχαριτίρια και στην κ.Μαρία Χατζιμιχαήλ.

  2. Μ.Χ.Παπαδοπούλου said:

    Εξαιρετική δουλειά από το σχολείο!! Μπράβο παιδιά!
    Θα πρότεινα να διαφημιστεί το εγχείρημα αρκετά περισσότερο, στα σχολεία, στην κοινωνία, παντού, και όπως πρότειναν αναγνώστες πριν από ‘μένα, να προβάλλονται τα βίντεο στις σχολικές εορτές – ή ακόμα καλύτερα, να προσκαλούνται οι ίδιοι οι άνθρωποι να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους.
    Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή διαστρέβλωσης της ιστορίας, αυτό που ήταν αγνό και αληθινό δυσφημίζεται ως αισχρό και τερατώδες. Είναι κρίμα να διατηρείται αυτή η εντύπωση.
    Μπράβο και πάλι!

  3. Συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της εξαιρετικής εργασίας! Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα αυτό και να υιοθετήσουν εκπαιδευτικές πρακτικές μέσα από τις οποίες οι μαθητές να μαθαίνουν μέσα από τη δράση τους!

  4. Συγχαρητήρια παιδιά, η ιστορία μας δεν πρέπει να ξεχαστεί.

  5. Συγχαρητήρια στην καθηγήτρια Χατζημιχαήλ Μαρία, στην υπόλοιπη ερευνητική ομάδα και στους μαθητές !

  6. Παιδιά εξαιρετική δουλειά. Μπράβο! Πολλές πληροφορίες για την εποχή και τον αγώνα. Πληροφορίες που ούτε εμείς οι μεγαλύτεροι ξέραμε. Μπράβο σας για άλλη μια φορά.

  7. Αρκετά συγκλονιστικές μαρτυρίες.

  8. Πολύ καλή δουλειά.Μπράβο σας! Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

  9. Ανώνυμος said:

    Μπράβο παιδία πολύ καλή δουλειά. Κρίμα που δεν έχουν και δεν είχαν όλα τα παιδιά την ευκαιρία να ακούσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους να λένε αυτά που έζησαν και μέσα απο αυτά να μην ξεχνάμε την ιστορία μας.

  10. Ανώνυμος said:

    Πολύ ωραία δουλειά. Μπράβο!

  11. Κωνσταντίνος Μιχαήλ said:

    «Είχα πάντοτε μια σφαίρα στο όπλο μου για εμένα, σε περίπτωση που με συνελάμβαναν.»
    Συνταρακτική αφήγηση από τον κύριο Καρλεττίδη.
    Πολύ καλή προσπάθεια. Συγχαρητήρια στο Λύκειο Αγίου Ιωάννη για την πρωτοβουλία.

  12. Αλέξανδρος said:

    Αν αυτοί οι άνθρωποι έρχονταν έστω και 10 λεπτά στις γιορτές κάθε σχολείου, θα μαθαίναμε και κάτι παραπάνω ..

  13. Ανώνυμος said:

    Εγώ πιστεύω πως αυτά πρέπει να μας δείχνουν στο σχολείο γιατί έτσι αποκομίζουμε περισσότερα πράγματα.Όλα τα βίντεο είναι πολύ καλά και περιέχουν όλα πολύ χρήσιμο υλικό . Εμένα μεσα απο αυτά τα βίντεο με εντυπωσίασε περισσότερο η δράση των γυναικών που αψηφούσαν τον κίνδυνο και ιδιαίτερα η κυρία Μαύρου Διάνα η οποια εφυγε απο την Κύπρο για να φέρει όπλα με τον κίνδυνο να την συλλάβουν και να πολύ πιθανόν να χάσει την ζωή της !!

  14. Ανώνυμος said:

    Οι συνεντεύξεις είναι τέλειες! Επιτέλους ακούσαμε ζωντανές μαρτυρίες από ανθρώπους που βίωσαν τα γεγονότα του 55-59 εμπεδώνοντας έτσι τον απελευθερωτικό αγώνα.

  15. Ανώνυμος said:

    Εξαιρετική δουλειά, σίγουρα οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα είναι καλύτερη πηγή πληροφοριών απ’ ότι μια απλή ανάγνωση των γεγονότων.

  16. Ανώνυμος said:

    Πολλή δουλειά. Πού βρήκατε όλους αυτούς τους ανθρώπους να σας μιλήσουν; Πάντως αξίζει τον κόπο. Είναι πολύτιμο το υλικό που έχετε μαζέψει.

  17. Ανώνυμος said:

    Γιατί τόσο καιρό δεν έκανε κάποιος άλλος κάτι αντίστοιχο; Άκουσα και έμαθα πράγματα που τόσα χρόνια στις γιορτές του σχολείου δεν άκουσα ποτέ. Γιατί δεν μας δείχνουν έτσι βίντεο στις γιορτές;Πιστεύω ότι πρέπει όλα τα σχολεία να δουν αυτή τη δουλειά και να κάνουν κάτι αντίστοιχο και για άλλες εθνικές επετείους.

Σχολιάστε