Προσφορά Λαού

Στα βίντεο που ακολουθούν ξετυλίγονται  μνήμες του άμαχου πληθυ-σμού. Παρουσιάζεται ο αγώνας μέσα από τα μάτια του απλού κόσμου, που αγάπησε τον αγώνα και  εν τέλει έγινε η ψυχή του αγώνα. Παράλληλα στις αφηγήσεις αυτές καθρεφτίζεται το  γενικότερο κλίμα που επικρατούσε εκείνη την περίοδο, τα περιοριστικά μέτρα των Άγγλων, τα μπλόκα, οι συλλήψεις αλλά και η συνεισφορά του λαού που με τη δράση του έγραψε το δικό του κεφάλαιο στην Ιστορία του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59.

(αν δεν εμφανίζονται τα βίντεο κάντε κλικ ΕΔΩ)

  • Αγγελίδης Ανδρέας, 78 χρονών, από τη Λεμεσό. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε η μαθήτρια Σάββα Ρένα, του τμήματος Α09, στις 03/03/2012.
  • Ασπρής Δημήτρης, 82 χρονών, από τον Καραβά. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε η μαθήτρια Νικολάου Σαββίνα, του τμήματος Α09, στις 02/03/2012.
  • Δημητρίου Νεόφυτος, 79 χρονών, από τα Κάτω Λεύκαρα. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε η μαθήτρια Δημητρίου Αφροδίτη, του τμήματος Β05, στις 04/03/2012.
  • Διομήδου Ελένη, 66 χρονών, από το Άρσος Λάρνακας. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε η μαθήτρια Γεωργίου Μαρία, του τμήματος Α09, στις 29/02/2012.
  • Ευθυμίου Έλλη, 69 χρονών, από την Πάχνα. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε ο μαθητής Ανδριανός Όμηρος, του τμήματος Β05, στις 05/03/2012.
  • Κονναρής Χριστάκης, 67 χρονών, από τον Άγιο Μάμα. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε η μαθήτρια Παναγή Άντρη, του τμήματος Α01, στις 29/02/2012.
  • Μαρκίδου Ερατώ, 71 χρονών, από το Βουνί. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε ο μαθητής Σαββίδης Ανδρέας , του τμήματος Α01, στις 15/02/2012.
  • Ματθαίου Διονύσιος, 72 χρονών, από την Πάχνα. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε ο μαθητής Σαββίδης Ανδρέας , του τμήματος Α01, στις 15/02/2012.
  • Παναγίδης Λάκης, 71 χρονών, από τη Βάσα Κοιλανίου. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε ο μαθητής Παναγίδης Μιχάλης, του τμήματος Β06, στις 05/03/2012.
  • Παύλου Παναγιώτα, 87 χρονών, από τα Αγρίδια. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε η μαθήτρια Καλλή Ροδούλα, του τμήματος Α09, στις 06/03/2012.
  • Στασινός Λεωνίδας, 65 χρονών, από το Φοινί. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε ο μαθητής Ιωάννου Παναγιώτης, του τμήματος Α09, στις 02/03/2012.
  • Φιλίππου Μιχάλης, 70 χρονών, από τους Στύλλους Αμμοχώστου. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε η μαθήτρια Χαράκη Μικαέλλα, του τμήματος Α01, στις 15/02/2012.
  • Χαραλάμπους Πανίκος, 72 χρονών, από το Λουβαρά. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε ο μαθητής Αλεξάνδρου Σπύρος, του τμήματος Α01, στις 26/02/2012.
  • Χρυσοστόμου Πολύμνια, 79 χρονών, από το Ακρωτήρι. Τη συνέντευξη πραγματοποίησε η μαθήτρια Νικολάου Πωλίνα, του τμήματος Α01, στις 19/03/2012.

11 thoughts on “Προσφορά Λαού”

  1. Ανωνιμοςsaud said:

    Πολύ συγκινητικό.Μακάρι όλοι οι μαθητές να είχαν αυτή την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία τόσο σπουδαία και σημαντική έρευνα.

  2. Όλα τα βιντεο είναι μικρά κομμάτια της ιστορίας που αν τα ενώσουμε βγαίνει ένα πολύτιμο αποτέλεσμα.

  3. Πολύ συγκινητικές όλες οι συνεντεύξεις

  4. Ανώνυμος said:

    Όταν μας δείξατε την ιστοσελίδα σας στο σχολείο δεν αντιλήφθηκα το πόσο σημαντική δουλειά κάνετε. Παρακολουθώντας αυτές τις μέρες κάποια βίντεο συνειδητοποίησα την αξία αυτής της προσπάθειας. Θα ήταν ωραία να μπορούσαμε όλοι οι μαθητές να πάρουμε τέτοιες συνεντεύξεις. Νομίζω είναι ένας καλός τρόπος να μαθαίνουμε πράγματα για την ιστορία μας. Πρέπει να το προτείνουμε και στους υπόλοιπους καθηγητές μας.

  5. Ανώνυμος said:

    Πολύ συγκινητικές όλες οι συνεντεύξεις. Είναι πολύ ωραίο να ακούμε τις ιστορίες ανθρώπων που μπορεί να μην πολέμησαν με όπλο τον κατακτητή, αλλά τον πολέμησαν μέσα από τη ψυχή τους, δίνοντας τις δικές τους μάχες. Μπράβο σας!

  6. Ανώνυμος said:

    Ωφείλουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους πιο πάνω ανθρώπους που μίλησαν για τον αγώνα του 55-59. Μας διαφώτισαν για τον αγώνα πράγμα που δυστυχώς δεν γίνεται στις σχολικές εκδηλώσεις. Πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα ιστορικά γεγονότα του τόπου μας τέτοιες μαρτυρίες.

  7. Ανώνυμος said:

    Οι πιο πάνω μαρτυρίες προκαλούν συγκίνηση αλλά ταυτόχρονα είδαμε μέσα απ’αυτές το σκληρό πρόσωπο του αγγλικού ζυγού, καθώς και το αγωνιστικό φρόνημα των Κυπρίων, που ξέρουν ν’αγωνίζονται.

  8. Ανώνυμος said:

    Λοιπόν … προχθές που μας έδειξαν κάποια βίντεο επί ευκαιρίας της πρώτης Απριλίου δεν το πίστευα ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι παππούδες και γιαγιάδες συμμαθητών μας. Τελικά όταν πήγα σπίτι και το είπα στους δικούς μου με μεγάλη μου έκπληξη έμαθα ότι και ο δικός μου παππούς βοήθησε στον αγώνα. Αν θέλετε μπορώ και εγώ να πάρω μία συνέντευξη.

  9. Ανώνυμος said:

    Συγκινήθηκα με το βίντεο του κύριου Λεωνίδα. Μου άρεσε που άκουσα και ονόματα ανθρώπων που θυσιάστηκαν στον αγώνα και δεν είχα ξανακούσει ποτέ. Φοβερή και η γιαγιούλα η κυρία Παναγιώτα.

  10. Ανώνυμος said:

    Αν είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε κι άλλες ζωντανές μαρτυρίες σε αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα θα είχαμε όλοι περισσότερη εθνική συνείδηση και θα γνωρίζαμε περισσότερο την ιστορία μας

  11. Ανώνυμος said:

    Οι μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών διαφωτίζουν όλους εμάς τους νέους για τα γεγονότα του 55-59 πράγμα που δυστυχώς δεν γίνεται στα σχολεία μας με τον τρόπο αυτό.

Σχολιάστε